Privatlivspolitik

Vigtig information om solcreme

Solcreme: Sommeren er den perfekte kombination af varme dage, strand, sol og ferie. I løbet af denne sæson elsker alle at få farve og en lækker brun hud.

Men solens stråler gør ikke kun huden gyldenbrun, den skader rent faktisk også din hud. Ifølge NHS øger solskoldning for eksempel din risiko for hudkræft. Derfor er det meget vigtigt, at du altid beskytter dig mod solen.

Heldigvis findes der et nemt og effektivt redskab til at beskytte dig mod solen: Solcreme. At bruge en solbeskyttelse i form af solcreme på huden hjælper nemlig med at danne en beskyttende barriere, der dækker din hud.

Alt hvad du bør vide om solcreme

Det er essentielt, at du kender de vigtigste aspekter, når det kommer til solcreme, inden du investerer i et specifikt produkt. I det følgende afsnit kan du læse alt det, der er værd for dig at vide om solcreme, så du er velinformeret til at tage det rette valg. Vi vil også besvare de oftest stillede spørgsmål om solcreme og solbeskyttelse.

Hvad er solcreme?

Solcreme er et produkt designet til at beskytte huden mod solens stråler og kan købes i form af en lotion, en creme, en olie, som spray m.m. De tilbyder alle en variabel beskyttelse afhængigt af produktet og ingredienserne.

En solfaktor skal påføres, før huden udsættes for solen for, at den kan fungere effektivt. Beskyttelsesniveauet måles via solbeskyttelsesfaktoren (SPF). Jo højere SPF, jo bedre beskyttelse.

Hvorfor er det vigtigt at bruge solcreme?

Der er mange gode grunde til at bruge solbeskyttelse. Solcreme forhindrer nemlig solskoldning, der forårsager hudkræft og kan være meget smertefuldt. I et studie publiceret i Journal of Clinical Oncology forklarer de eksempelvis, at brugen af solcreme markant reducerer risikoen for hudkræft.

En solcreme kan også hjælpe med at reducere tegn på for tidlig ældning af huden. Den kan forhindre forekomsten af rynker, læderagtig hud og andre aldringstegn. Dette blev påvist i en undersøgelse offentliggjort i Annals of Internal Medicine. Her deltog 903 voksne under 55 år, hvor forskerne fandt frem til, at regelmæssig brug af solbeskyttelse forebygger ældning af huden hos både midaldrende kvinder og mænd.

Derudover er solcreme ligeledes med til at reducere eksisterende pigmentpletter og forekomsten af nye.

Alt i alt sørger en god solfaktor for at fremme hudpleje og forhindre udviklingen af potentielt livstruende sygdomme.

Hvordan virker solcreme?

Solcreme virker ved at reducere virkningerne eller styrken af solens stråler på din hud. Solbeskyttelsen kommer faktisk fra filtre i selve solcremen. Virkningen vil dog variere afhængigt af, om solcremen har fysiske eller kemiske solfiltre.

Solcreme med fysiske solfiltre lægger sig uden på huden og fungerer som et skjold, som reflekterer de solstråler, der rammer kroppen. Disse typer solcremer har også et større spektrum af beskyttelse. Derimod virker en solcreme med kemiske solfiltre ved, at den trænger igennem hudens øverste lag, så solens stråler forhindres i at komme igennem.

Hvor længe virker solcreme?

Hvor længe solcremer virker afhænger af mange faktorer. For det første afhænger varigheden af solcremens SPF. Jo højere SPF, jo længere beskyttelsestid.

Din hudtype vil samtidigt have en indflydelse på, hvor længe en solcreme virker. Nogle hudtyper er mere modtagelige end andre overfor solens stråler. Tidspunktet på dagen er også en stor indflydelse, der påvirker solcremens effektivitet. Den maksimale stråling fra solen er normalt ved middagstid, når solen er på sit stærkeste.

Aktiviteter, der involverer vand, såsom svømning eller surfing, har ydermere en stor indflydelse på, hvor længe solcremen virker optimalt.

Helt generelt fremhæver Kræftens Bekæmpelse, at der ikke er nogen, som ved præcis, hvor længe en solbeskyttelse virker, men at den typisk er effektiv i et par timer. Derfor anbefales det, at du smører dig grundigt ind i solcreme efter behov.

Hvad betyder solfaktor?

Solfaktor er et tal, der angiver, hvor godt en solcreme beskytter imod ultraviolette UVB-stråler, som forårsager solskoldning og en rød hud.

 • Solfaktor 15 beskytter mod 93 % af UVB-stråler
 • Solfaktor 30 beskytter mod 97 % af UVB-stråler
 • Solfaktor 50 beskytter mod 98 % af UVB-stråler
 • Solfaktor 100 beskytter mod 99 % af UVB-stråler

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at solfaktor 30 eksempelvis ikke beskytter dobbelt så meget som solfaktor 15. Forskning viser dog, at solcreme med faktor 100, sammenlignet med solcreme med faktor 50, gør en reel forskel i at beskytte din hud mod solskoldninger. Men husk, at uanset hvilken type solbeskyttelse du bruger, eller hvor meget du anvender, er beskyttelsen aldrig 100 %.

Desuden findes der både UVB- og UVA-stråler. Men UVA-stråler kan du ikke mærke, da de ikke gør huden rød. I stedet trænger disse stråler dybt ind i huden, så det er dem, der forårsager rynker. Derfor er det vigtigt, at du bruger en solfaktor, der beskytter mod begge typer af stråler.

Hvordan vælger jeg den bedste solcreme?

Den bedste type solbeskyttelse er den, du vil bruge igen og igen. Bare sørg for at den giver en bredspektret (UVA og UVB) beskyttelse, har en solfaktor, som passer perfekt til din hud, samt er vandafvisende.

Den slags solcreme, du bruger, er i bund og grund et personligt valg og kan variere afhængigt af det område af kroppen, der skal beskyttes. Der findes mange tilgængelige solcremer og muligheder på markedet, og de omfatter lotion, cremer, olier, sprays m.m. 

Solcremer på spray foretrækkes eksempelvis oftest af forældre, da de er nemme at anvende på børn. Der er desuden også lavet solcremer til babyer og til sensitiv hud.

Nogle slags solbeskyttelse er ligeledes tilgængelige i kombination med en fugtighedscreme, og du kan endda finde solcremer med selvbruner eller solcremer med farve. Du har derfor mulighed for at finde en creme, der passer optimalt til dig og dine behov.

Hvornår skal jeg bruge solcreme?

Ifølge flere eksperter, såsom American Academy of Dermatology, skal du bruge solcreme hver dag. Denne anbefaling er baseret på det faktum, at solen påvirker din hud hele tiden. Ikke alene er det nødvendigt at bruge solcreme, når du er på stranden, men blot at gå på gaden eller hænge ud med venner kan resultere i overdreven soleksponering.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du især beskytter dig i solen, når UV-indekset er 3 eller højere. I Danmark er det typisk mellem klokken 12 og klokken 15 fra april til september. Hvis UV-indekset er 7 eller mere, er det vigtigt at undgå solen. UV-indekset er dog aldrig så højt i Danmark, men det er det ofte i de sydlige lande.

Det er en god idé at påføre solcreme på huden 30 minutter før, at du bevæger dig udenfor uanset, hvad du skal foretage dig. Ved at gøre dette, vil alle komponenter i solcremen blive absorberet fuldstændigt.

Hvordan påfører jeg solcreme på den bedst mulige måde og hvor ofte?

For at opnå maksimal beskyttelse er det afgørende, at du påfører solcremen korrekt. Når solcremen påføres, skal huden være tør og ren. Det foreslås, at du bruger 40 ml. til en voksen og 20 ml. til et barn. En god tommelfingerregel er en håndfuld, der dækker en hel krop.

Solcreme bør spredes jævnt over hele kroppen, hvor du er ekstra grundig ved de mere følsomme områder. Disse områder omfatter ansigt, hals, ører, skuldre, hænder og toppen af fødderne. Du bør gentage denne proces regelmæssigt (hver 2. time), og efter hver gang du kommer op af vandet, selvom din solbeskyttelse er vandafvisende.

I et studie publiceret i tidsskriftet Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine fandt en række forskere ud af, at en solcremes beskyttelse er relateret til den mængde, der bruges. Jo mere solcreme der blev brugt, jo mere beskyttet var forsøgspersonerne.

Hvad er fordelene og ulemperne ved solcreme?

Solcreme er et meget vigtigt produkt, når det kommer til hudpleje og kropspleje. Men, som ethvert kosmetisk produkt, er der både fordele og ulemper ved disse typer af cremer.

Fordele

 •       Forhindrer ældning af huden
 •       Forebygger og reducerer pigmentpletter
 •       Reducerer risikoen for hudkræft
 •       Forhindrer solskoldning
 •       Let at anvende

Flere studier viser, at solcreme forhindrer for tidlig ældning af huden, mens disse cremer også reducerer risikoen for hudkræft.

Så selvom det kan føles ubehageligt at tage solbeskyttelse på, eller virke irriterende, er det vigtigt at huske på jævnligt, så du ikke skader dig selv eller din hud. Solcremer kommer med diverse ulemper, men det er ulemper, som aldrig kan overgå solcremens mange vigtige fordele. Hvis du eksempelvis er træt af fedtede solcremer, kan du vælge en solcreme, der ikke fedter.

Ulemper

 •       Mulig hudirritation (udslæt m.m.)
 •       Variabel beskyttelse
 •       Der kan opstå allergiske reaktioner

Da solcremer aldrig beskytter 100 %, er det stadig muligt at blive solskoldet samt påvirket af de skadelige virkninger fra solens stråler, selv når du bruger solbeskyttelse. Selvom en solcreme kan forårsage en allergisk reaktion, skal du, ifølge Harvard Medical School, ikke være bekymret for, om det er farligt at bruge en solcreme.

Dog mener DermNet NZ, at det altid er en god idé, at du kigger på ingredienserne og afprøver solcremen et mindre sted på kroppen, hvis du er usikker på, om du er allergisk.

Købeguide: Det skal du overveje ved køb af en solcreme

Når du køber en solcreme, er det vigtigt, at du undersøger en række aspekter, før du træffer en beslutning. Nedenfor kan du læse mere om de vigtigste faktorer, du bør kigge nærmere på, når du sammenligner mulighederne på markedet.

Hudtype

Din specifikke hudtype er en væsentlig faktor, når du vælger en solcreme. Mens nogle hudtyper er mere modtagelige overfor solen og herved skal bruge mere solbeskyttelse, kan andre hudtyper tåle mere.

Det er også vigtigt at vurdere, om din hud er tør, fedtet eller en kombination. Hvis du har fedtet hud, anbefales det, at du bruger en solcreme i form af en lotion eller spray. Hvis du har tør hud, vil en creme være bedre for dig.

Har du sensitiv hud, bør du vælge en creme uden olie eller/og uden parfume. Det er ligeledes en fordel at vælge sådan en solbeskyttelse, hvis du lider af akne. En solcreme til uren hud er nemlig bedre, hvis den ikke indeholder en masse ingredienser, der tilstopper porerne m.m.

Er der tale om solcreme til børn eller til en baby, så vælg en creme, der er lavet specifikt til børn og babyer.

Type af solbeskyttelse

Markedet tilbyder mange former for solcremer, der varierer i forhold til deres virkning, format og egenskaber. Derfor er det vigtigt at evaluere de forskellige typer solcreme, når du vælger dit produkt. Med hensyn til at beskytte din hud mod solen, er solcremer med kemiske filtre praktiske og giver en stor beskyttelse.

Hvis din hud er meget følsom overfor solen, anbefales det, at du bruger en solbeskyttelse med fysiske filtre. Endelig, hvis du bruger en betydelig mængde tid i vandet, anbefales det, at du vælger en solcreme, der er vandafvisende.

Hvilken solfaktor skal jeg vælge?

Graden af solcremens beskyttelse bestemmes af SPF, som tidligere nævnt. Du bør vælge et højere eller lavere beskyttelsesniveau afhængigt af forskellige faktorer.

Om sommeren, især i de centrale timer på dagen, anbefales det, at du bruger en høj beskyttelse. Husk, at det naturligvis også kommer an på, hvilket land du befinder dig i. Der er eksempelvis behov for mere beskyttelse i de sydlige lande fremfor i Danmark.

Helt generelt anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du som minimum bruger solfaktor 15 i Danmark. Er du et sted tættere på Ækvator, hvor solens stråler er kraftigere, eller har du meget lys hud, er det en fordel at anvende en solcreme med en højere solfaktor.

Alder

Alder er en anden vigtig faktor, når du vælger solbeskyttelse . Til at begynde med anbefales solcreme ikke til børn, der er under 6 måneder gamle. Hvis du har et barn i denne alder, er det tilrådeligt, at de undgår solen helt.

Fra 6 måneder og over har børn brug for en solcreme med en højere solfaktor end voksne, da deres hud er mere følsom sammenlignet med voksnes. Det skal du huske på, når du er på udkig efter en solcreme til børn.

Ingredienser

Sammensætningen af en solcreme er også afgørende, når du vælger et produkt – for hvad er der egentlig i solbeskyttelse? Visse solcremer indeholder ingredienser, der kan irritere din hud. Mange solcremer indeholder desuden ingredienser, der kan være skadelige for miljøet.

Af denne grund er det vigtigt, at du altid kigger på ingredienserne, før du køber et hudplejeprodukt. Dette gælder uanset, om der er tale om en natcreme, en dagcreme eller en solcreme.

Det er essentielt at sikre, at solcremen ikke indeholder ingredienser, der kan skade dig eller miljøet. Er du gravid, kan du sagtens anvende solbeskyttelse. Solbeskyttelse til gravide bør ikke indeholde masser af kemi, så vælg eventuelt en, der er Svanemærket eller lignende.

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om solcreme

Bliver jeg brun, selvom jeg bruger solcreme?

Mange tror, at hvis de bruger solcreme, bliver de ikke brune. Dette er imidlertid en myte. Ved hjælp af solbeskyttelse vil du langsomt blive brun, men den gyldne farve vil til gengæld vare længere end, hvis du vælger ikke at bruge solfaktor. Så selvom det tager en smule længere tid at blive brun ved at anvende solcreme, vil farven kunne ses i meget længere tid.

Skal jeg bruge solcreme, selvom det er overskyet?

Ja – du skal bruge solbeskyttelse, selvom det er overskyet. Skyerne på himlen forhindrer ikke solens stråler i at ramme din hud. Selvom det lader til, at solen er langt svagere, når der er skyer på himlen, er dette ikke sandt. Det er derfor afgørende, at du bruger solbeskyttelse på både solrige og overskyede dage.

Skal jeg bruge solcreme, selvom jeg kun soler mig i kort tid?

Fra det øjeblik solen rammer din hud, kan den forårsage skadelige virkninger. Selv hvis du ikke bliver skoldet af at være i solen, vil din hud stadig få stråling fra solen. Små mængder af stråling kan være farligt i det lange løb og kan i sidste ende udvikle sig til hudkræft. Faktisk er det tilrådeligt at bruge solbeskyttelse på daglig basis og ikke kun, når du soler dig. Derfor skal du bruge solcreme uanset, om du befinder dig i solen i kortere eller længere tid.

Kan en solcreme blive for gammel?

Hvis du finder en solcreme, du ikke har brugt i et stykke tid, er her nogle retningslinjer, du kan følge:

 •       Nogle solcremer har en udløbsdato. Hvis udløbsdatoen er overskredet, skal du smide solcremen ud.
 •       Hvis du køber en solcreme, der ikke har en udløbsdato, skal du skrive den dato, hvor du købte solcreme, ned. På den måde ved du, hvornår du skal smide den ud.
 •       Du kan også se efter synlige tegn på, at solcremen ikke længere er god. Eventuelle åbenlyse ændringer i farven eller konsistensen af produktet betyder, at det er tid til at købe en ny.

En solcremes holdbarhed siges helt generelt at være på omkring 1 år, ifølge Forbrugerrådet Tænk. Men hvis du følger ovenstående gode råd, kan du sikre dig, at du ikke ender med at bruge en solcreme, som har mistet sin virkning. Den kan nemlig sagtens blive for gammel, så derfor skal du altid tjekke dette, inden du bruger den.

Vil en solcreme begrænse den mængde D-vitamin, jeg får fra solen?

Helt generelt siges det, at en solcreme kan nedsætte din huds produktion af D-vitamin. Hvis du er bekymret for, at du ikke får nok D-vitamin, bør du derfor diskutere dine muligheder for at få D-vitamin med din læge.

Dog kan de fleste mennesker få den D-vitamin, de har brug for fra fødevarer og/eller vitamintilskud. Ved at sikre, at du får D-vitamin på denne måde, får du den mængde, du har brug for uden at øge din risiko for hudkræft.

Kan jeg bruge den samme solcreme til ansigtet og på kroppen?

Når det kommer til solcreme til ansigtet og til din krop, er der rent faktisk ikke den store forskel afhængig af, hvilket produkt du køber. Den største forskel er ofte størrelsen på selve produktet. Du behøver derfor ikke at købe en separat flaske solcreme til dit ansigt, hvis du ikke ønsker det.

Når det så er sagt, er dit ansigt ofte mere følsomt end resten af din krop. Derfor foretrækker mange mennesker en let solbeskyttelse, der ikke fedter, og som er lavet specielt til ansigtet.

Kan solcreme forårsage akne?

Brugen af et produkt, der er forkert til din hudtype, kan faktisk forværre et akne-udbrud. Der er nemlig olier i de fleste produkter, og cremens ingredienser er ofte meget fedtede. Er du bekymret for, at en solcreme forværrer din akne, bør du kigge efter en let creme – uden olie. Dog skal du være opmærksom på, at hvad der virker for en person, ikke nødvendigvis virker for dig. Du skal være forberedt på, at det kan betale sig at prøve sig frem for at finde ud af, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.

Skal jeg bruge solbeskyttelse, selvom min hud er mørk?

Alle er modtagelige overfor hudkræft uanset race, køn eller alder. Hvis du går udenfor, bør du påføre solcreme på din hud. Du bør være iført solfaktor udenfor og væk fra skygge, især omkring sne, sand og vand, der alle er elementer, der reflekterer solens stråler.

Alle de steder, hvor du ikke er dækket af tøj, bør være dækket med solcreme (glem ikke læber og ører). Så uanset om din hud er lys eller mørk, er det vigtigt, at du anvender solfaktor, når du befinder dig i solen.

Hvilken type solcreme er bedst for mit ansigt?

Huden i ansigtet er tyndere og mere sårbar end huden på kroppen. Og da mange oplever ældning af huden samt læderhud på grund af solen, er det værd at huske solcreme i ansigtet. Der findes produkter, som er specifikt lavet til ansigtet, men du behøver ikke nødvendigvis bruge disse. Hvis du har en normal solcreme, kan du sagtens anvende den i ansigtet.

Det vigtigste er, at du altid husker at smøre solcreme i ansigtet, så din hud forbliver sund, frisk og blød at se på. Ifølge et studie lavet af en række forskere vil daglig brug af solfaktor i ansigtet eksempelvis synligt forbedre tegn på ældning af huden udover at forhindre yderligere skader fra solen.

Kan jeg solbade, selvom jeg har makeup på?

Det er en almindelig misforståelse, at din makeup fungerer som et skjold for solen. Det gør den nemlig ikke. I teorien kan du sagtens solbade, selvom du har makeup på. Hvis din makeup eller hudpleje indeholder solbeskyttelse, kan du drage fordel af denne ekstra beskyttelse. Tager du makeup på, er det vigtigt, at du vælger en god solcreme, der kan bruges under makeup.

Køb solcreme og beskyt din hud mod solens stråler

Solcreme er et effektivt produkt, der beskytter din hud mod solens stråler. Solens stråler er den største årsag til hudkræft og aldrende hud.

Heldigvis reducerer solbeskyttelse solens skadelige virkninger markant. Dette giver dig mulighed for at tilbringe tid udenfor eller på stranden uden at blive solskoldet eller øge din risiko for at få hudkræft.

Hvis du ikke ønsker at blive solbrændt i løbet af sommeren, eller hvis du ønsker at solbade sikkert, er solbeskyttelse svaret for dig. Iført en solcreme beskytter du nemlig din hud mod både kort- og langsigtede konsekvenser, der er langt værre end at bruge et par ekstra minutter på at smøre solcreme på din hud. Sørg derfor for at købe en solcreme og beskyt din hud!

Til sidst skal du huske på, at mens en solcreme er en god beskyttelse, er den ikke alene nok til optimalt at beskytte din hud. Søg skygge, når det er muligt, dæk din hud med tøj, tag en hat på m.m. for at opnå en komplet solbeskyttelsesstrategi.

© Copyright 2020 - Cremer.dk