Privatlivspolitik

Købeguide til den bedste rynkecreme

Vi ved alle, at ansigtspleje og kropspleje er essentielt for en smuk hud. Men som årene går, ændrer huden i ansigtet sig, og fugtighedscremer er ikke længere nok. Ifølge Netdoktor.dk kan din hud komme til at se yngre ud end din biologiske alder, hvis du passer godt på den – og her bliver en god rynkecreme relevant.

Det kan du gøre ved at undgå rygning og solbadning, men du kan også anvende en rynkecreme, der virker ved at bremse aldringstegn, så dit ansigt ser yngre ud i længere tid.

Det er normalt at ville forsinke brugen af disse cremer så længe som muligt. Ingen ønsker at indrømme, at de bliver ældre ved at have antirynkecreme stående derhjemme. Men, ifølge eksperter, er det aldrig for tidligt at købe en rynkecreme.

Alt hvad du bør vide om rynkecremer

Før du køber og begynder at bruge en creme mod rynker, bør du kende de vigtigste egenskaber ved dette produkt. På den måde bliver det nemmere for dig at tage stilling til, om du skal investere i den ene eller den anden rynkecreme. Til sidst besvarer vi de oftest stillede spørgsmål om rynkecremer.

Hvad er rynkecreme?

Rynkecremer er hudplejeprodukter designet til at forebygge eller bremse aldringstegn i ansigtet og på halsen. De arbejder også på at bekæmpe forskellige typer af hudproblemer, så det er vigtigt, at du finder en creme til dine behov og din hud.

Helt generelt fokuserer rynkecremer på at forebygge rynker og fine linjer ligeså vel som at fugtgive huden og forbedre dens elasticitet.

Derfor er det vigtigt, at du plejer din hud

Huden er kroppens største organ. Det er det organ, der kommer i kontakt med resten af verden og som, ifølge Institute for Quality and Efficiency in Health Care i Tyskland, har mange forskellige funktioner. Din hud fungerer som en beskyttende barriere mellem dine organer og omgivelserne. Den hjælper også med at regulere kropstemperaturen og fungerer som et filter.

 

Huden findes i en konstant tilstand af vækst med gamle celler, der dør og nye celler, som dannes. Vores hud er påvirket af alle aspekter i vores liv; fra hvad vi spiser til, hvor vi bor. Sund hud er bedre i stand til at bekæmpe tegn på aldring, heler meget hurtigere og reducerer risikoen for potentielle sygdomme.

Så din huds sundhed er ikke kun vigtig for dit udseendes skyld, men endnu vigtigere, fordi din hud udfører så mange væsentlige opgaver for din krop. Huden beskytter din krop mod de mange vira og bakterier, du udsættes for dagligt. Den beskytter dig også mod solens stråler, der kan beskadige dine celler.

Huden producerer ligeledes D-vitamin, når den udsættes for solen. Og D-vitamin er vigtigt for mange kropsfunktioner. Da din hud spiller en så vigtig rolle i at beskytte din krop, bør du holde den så sund, som du kan.

Ifølge eksperter fra Northwestern Medicine vil regelmæssig og korrekt hudpleje ikke kun beskytte din hud bedre. Det vil også sikre, at du føler dig som dit bedste jeg hele året rundt. Nøglen til en sund hud er at kende din hud og behandle den godt. Den gode nyhed er, at på trods af de mange valgmuligheder på markedet, kan du, ifølge Harvard Medical School, ikke gå meget galt i byen med den creme, du vælger.

Hvorfor opstår der rynker i huden?

Der er mange faktorer, som forårsager tidlige aldringstegn på huden, og mange af disse er relateret til vores livsstil. Du kan ikke leve i en beskyttet boble, men du kan forsøge at minimere den daglige eksponering for disse typer af faktorer. Blandt de mest almindelige årsager til hudens ældning er:

 •       Usund kost
 •       Overdreven indtagelse af alkohol
 •       Tobak
 •       Stress
 •       UV-stråler

Disse faktorer stimulerer dannelsen af frie radikaler, som primært er ansvarlige for hudens ældning. Du kan derfor blot indføre nogle ændringer i din livsstil for at forhindre forekomsten af rynker. For eksempel bør du altid have solcreme på, når du forlader hjemmet især i foråret og i sommermånederne.

Virker rynkecremer?

Den første ting, du skal være klar over, er, at nogle rynkecremer virker, men de udfører ikke magi på din hud. Disse typer af ansigtscremer kan forsinke forekomsten af fine linjer og andre tegn på ældning, nære huden og forbedre dens elasticitet. Desuden kan de reducere eksisterende rynker.

Men effekten af en rynkecreme afhænger af forskellige faktorer såsom kvaliteten af cremen, din hudtype og de eksterne faktorer.

For at opnå den største effekt ved brugen af en rynkecreme er det, ifølge Mayoclinic.org, ligeledes vigtigt, at du beskytter din hud mod solen ved at vælge et produkt med solcreme.

Et studie, lavet af forskere fra University of Manchester, viser ligeledes, at kosmetiske produkter i form af rynkecremer kan give en betydelig forbedring i forhold til forekomsten af ansigtsrynker. Studiet forløb over 12 måneder, og der var 11 mænd og 49 kvinder i alderen 45 til 80 år med i forsøget.

Her fandt forskerne frem til, at 70 procent af de testpersoner, som havde brugt en rynkecreme, havde fået færre rynker sammenlignet med dem, der havde brugt en placebo-creme.

Hvad er de mest almindelige ingredienser i en rynkecreme?

Ikke alle rynkecremer virker på samme måde, og deres effektivitet afhænger i høj grad af ingredienserne. Blandt de mest almindelige aktive ingredienser er:

 •       Retinol, som er en antioxidant afledt af Vitamin A.
 •       Vitamin C og E, som også er kraftige antioxidanter, der beskytter mod skader forårsaget af UV-stråler.
 •       Niacinamid, som er relateret til Vitamin B3 og forbedrer hudens elasticitet og reducerer pigmentforandringer.
 •       Drueekstrakt, som har antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber.
 •       Te-ekstrakt, som også har antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber.
 •       Hydroxysyrer, der fjerner døde celler fra hudens overflade.
 •       Hyaluronsyre, som hjælper med at fugte og regenerere huden.
 •       Coenzym Q10, som beskytter mod solen og andre skader.

Generelt er det vigtigt med antioxidanter i en rynkecreme. Ifølge Harvard School of Public Health beskytter antioxidanter nemlig mod celleskader forårsaget af frie radikaler, som kan føre til for tidlig ældning af huden og aldringstegn. Samtidigt forklarer en ekspert fra Joshi Hospital Maharashtra Medical Foundation i en rapport, at vitamin C også er effektivt mod for tidlig ældning af huden og rynker.

Det er ligegyldigt hvilken hudtype, du har, og hvad du forsøger at opnå. Du bør altid kigge efter antirynkecremer med solbeskyttelse. Solfaktor og solcreme i en rynkecreme er ligeledes vigtigt specielt, hvis du bruger en rynkecreme med retinol, som er kendt for at være ekstra følsom overfor solen.

I en undersøgelse lavet af forskere fra St. Vincent’s University Hospital gør de dog opmærksomme på, at du skal være forsigtig med, hvilken rynkecremer du køber. I rapporten skriver de, at du især skal undgå rynkecremer med disse konserveringsmidler:

 1. Methylchloroisothiazolinon (MCI)
 2. Methylisothiazolinon (MI eller MIT)

Begge ingredienser har nemlig været forbundet til hudirritationer og allergiske reaktioner.

Hvordan påfører jeg rynkecreme korrekt?

Effektiviteten af en rynkecreme afhænger i høj grad af, hvordan du anvender cremen. Ifølge Swissline-cosmetics.com bør du rense din hud for at fjerne snavs og olie i ansigtet. En rynkecreme bør altid anvendes i et tørt og rent ansigt.

Det er vigtigt at påføre cremen med opadgående bevægelser, hvor du aldrig trækker huden nedad samt masserer i cirkulære bevægelser i ansigtet. Husk, at du også skal påføre cremen på din hals. For at finde ud af, hvor meget du skal anvende, er det en fordel at læse produktets anvisninger, da der her vil stå, hvor meget du skal bruge for at opnå den optimale effekt.

Der er antirynkecremer i form af både natcremer og dagcremer. De vigtigste forskelle mellem disse cremer er, at natcremen har en tykkere konsistens, en højere koncentration af aktive ingredienser samt ikke indeholder solfaktor. Det er en fordel at anvende rynkecreme to gange om dagen; en gang om morgenen og en gang om aftenen inden sengetid.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at bruge en rynkecreme?

Alle produkter har hver deres fordele og ulemper, og rynkecremer er naturligvis ingen undtagelse.

Fordele

 •       Forsinker og forebygger aldringstegn.
 •       Fugter og hydrerer huden.
 •       Stimulerer kollagenproduktionen, som reduceres jo ældre du bliver.

Ifølge et forskerhold fra University of Michigan Medical School, Stanford Medical School og Seoul National University kommer rynkecremer med flere fordele, hvis de indeholder retinol. I deres undersøgelse fandt de frem til, at cremer med retinol reducerede fine linjer, der var forbundet med naturlig aldring.

 I et andet forsøg testede forskerne antirynkecremer på raske forsøgspersoner i fire uger. Her konkluderede de, at ansigtscremer og øjencremer med blandt andet peptider, frøolie og andre ingredienser har en god effekt, når det kommer til rynker i ansigtet.

 I en tredje undersøgelse, offentliggjort i Journal of Cosmetic Dermatology, viste resultaterne ligeledes, at rynkecremer med safranekstrakt og avocadoolie er en effektiv og sikker behandling i forbindelse med foryngelse af ansigtshuden.

Ulemper

 •       Rynkecremer fjerner ikke de dybeste rynker.
 •       Nogle cremer virker bedre end andre.
 •       Nogle cremer indeholder syntetiske ingredienser, der kan skade hudens sundhed.
 •       Hudirritationer og allergiske reaktioner kan forekomme.

Ved brug af hudpleje kan din hud begynde at brænde, stikke, klø og blive rød i de områder, hvor du har brugt produktet. Det kaldes for en allergisk reaktion, hvorfor det er vigtigt, at du altid tjekker ingredienserne og tester cremen på et mindre område for at se, om du er allergisk.

Samtidigt skal du være opmærksom på, at nogle cremer ikke er lige så effektive som andre. Ifølge en undersøgelse lavet af Consumer Reports virker mange rynkecremer slet ikke lige så godt, som producenterne påstår.

I deres test blev alle cremer testet af minimum 17 kvinder, der brugte en rynkecreme i den ene side af ansigtet og en fugtighedscreme med solcreme i den anden side i 12 uger. Undersøgelsen fandt kun små forbedringer, når det kom til rynker. Nogle produkter virkede dog bedre for nogle kvinder end for andre.

Hvornår skal jeg starte med at bruge rynkecreme?

Lige meget hvad vil du opleve, at din hud ældes. Dette forårsages af både interne og eksterne faktorer. Der har længe været en debat om, hvorvidt gener eller hudpleje spiller den største rolle, når det kommer til aldring.

I en undersøgelse lavet af Olay, i samarbejde med genetikvirksomheden 23andMe, med over 155.000 deltagere, fandt de ud af, at måden du tager dig af din hud på spiller en større rolle end din genetik i forhold til hudens aldringstegn. Det vil sige, at du aldrig kan komme i gang med at pleje din hud for tidligt.

Rent faktisk anbefaler eksperter, at du allerede starter med at indarbejde rynkecremer i din daglige hudplejerutine så tidligt som i dine 20’ere. Ifølge Netdoktor.dk går det ned af bakke med din hud allerede, når du er omkring 25 år. Så hvis du vil undgå at få mange rynker, skal du gå tidligt i gang med rynkecremer.

Men selvom rynkecremer kan være et skridt på vejen for at pleje din hud, er solcreme stadig en af de bedste rynkecremer uanset alder. I hvert fald når det kommer til at forebygge for tidlig ældning af huden.

Hvor længe går der, før en rynkecreme virker?

Det afhænger af mange faktorer såsom hudtype, alder og ansigtets tilstand. Det vigtigste er, at du giver det tid. Selvom hudplejeprodukter kan meget mere nu end tidligere, er der intet, som kan løses lige med det samme.

Resultater bliver kun synlige ved konsekvent brug. Og generelt forklarer hudlægen Dr. Rachel Nazarian i en artikel fra Nytimes.com følgende: Et produkt skal bruges over minimum seks uger en til to gange dagligt for, at du kan mærke og se en forskel.

Kan mænd bruge rynkecreme?

Traditionelt set er rynkecremer blevet markedsført mod kvinder, men produkter specifikt rettet mod mænd bliver stadig mere almindelige, ifølge en artikel fra BBC.co.uk.

For en mand er det ikke dårligt for huden at bruge hudplejeprodukter designet til kvinders hud, men det er unødvendigt. Mænds hud er nemlig anderledes, hvorfor det er bedst at bruge en rynkecreme eller en ansigtscreme specifikt lavet til mænd.

Mænd har ofte mere hår i ansigtet, en tykkere hud samt en rigere blodforsyning. Samtidigt er mænds hud ikke udsat for de samme hormonelle påvirkninger som kvinders. Disse faktorer gør, at deres hud er mindre modtagelig overfor aldringstegn.

Der er dog nogle behov, som er de samme. Mænds ansigtshud mister nemlig også elasticitet, så en rynkecreme, der hjælper med at producere kollagen, bør anvendes dagligt. En fugtighedscreme eller rynkecreme med solcreme er ligeledes en god idé.

Købeguide: Det skal du overveje ved køb af en rynkecreme

Det er meget almindeligt ikke at vide, hvad du skal være opmærksom på, når det kommer til at købe en rynkecreme. Her finder du nogle af de parametre, du bør tage hensyn til, så du ender med den perfekte rynkecreme til din hud.

Sammensætning og ingredienser

Når du leder efter en rynkecreme, er det essentielt, at du læser ingredienslisten omhyggeligt og tager et kig på de aktive ingredienser, som produktet indeholder. Det er især en god idé at kigge på de ingredienser, der står øverst, da der er en højere koncentration af disse i produktet.

En vigtig ingrediens i en rynkecreme er, ifølge en rapport offentliggjort i Plastic & Reconstructive Surgery, rent faktisk solfaktor. Det er derfor værd at tjekke, om din valgte rynkecreme indeholder dette.

Hudtype

Din hudtype gør en forskel i forhold til hvilken rynkecreme, du bør vælge. Har du fedtet hud, er det en fordel at vælge en rynkecreme med en let konsistens, mens tør hud har brug for en masse fugt og hydrering. Er din hud sensitiv, er det vigtigt nøje at kigge på ingredienslisten. Her skal du helst undgå parfume og andre ingredienser, der kan være problematiske for sensitiv hud.

Alder

Din alder er en af de vigtigste faktorer, du bør overveje, når du køber en rynkecreme. Yngre hud har ikke de samme behov og behøver ikke det samme som en moden hud. Men selvom du er ældre, kan det sagtens være, at du ikke behøver en creme specifikt til din alder. Du bør nemlig også tage din huds tilstand i betragtning.

Allergi

I ingredienslisten for rynkecremer kan du finde snesevis af ingredienser, men nogle gange kun få aktive ingredienser. Resten er parfume og konserveringsmidler, som i bund og grund ikke gør noget godt for din hud.

Rynkecremer går gennem flere tests, før de kommer ud på markedet. Du skal dog være særlig forsigtig, hvis din hud er sensitiv, eller hvis du har allergi. Hvis dette er tilfældet, anbefales det, at du vælger et allergivenligt produkt.

Ønske og mål

Som altid er det vigtigt, at du har realistiske forventninger til en rynkecreme. Disse typer af cremer udfører ikke mirakler og ingen af dem kan fjerne flere år fra dit ansigt eller fjerne rynker på en enkelt dag.

Du bør derfor spørge dig selv, hvad du ønsker at opnå med din rynkecreme, da der er flere typer af cremer med forskellige egenskaber.

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om rynkecreme

Hvor lang tid tager det at slippe af med rynker?

Virkningen af antirynkecremer afhænger af din hudtype, tilstanden af din hud og din alder. Det vil tage lidt tid og regelmæssig brug, før du kan se nogen former for resultater. Enhver rynkecreme, der lyder for god til at være sand, er det sandsynligvis også. Selv de bedste cremer på markedet vil tage mellem fire og otte uger, før du kan se synlige resultater.

Er en dyr rynkecreme bedre end en billig rynkecreme?

Bare fordi en rynkecreme er dyr, betyder det ikke, at det er en effektiv rynkecreme. Det vigtigste er ingredienserne, hvorfor det er det, du skal holde øje med. I en undersøgelse lavet af Consumer Reports fandt forskerne ingen sammenhæng mellem pris og effektivitet, når det kom til de rynkecremer, de testede. Her var det rent faktisk en af de billigste cremer, der klarede sig bedst.

Hvilken rynkecreme er den bedste?

Der er ingen bestemt rynkecreme, som er den bedste. Ingen hud er ens, hvorfor en creme, der virker godt for dig, muligvis ikke er den bedste for en, du kender. Dog er det vigtigt, at du kigger efter en rynkecreme fra et anerkendt firma med kliniske beviser, der bakker op om produktets egenskaber.

Er en rynkecreme nødvendig, hvis jeg allerede har rynker?

Din hud er det, der beskytter dig mod solen og miljøet omkring dig. Derfor er det aldrig en dårlig idé at opretholde en god hudplejerutine. Regelmæssig hudpleje, i form af eksempelvis en rynkecreme, hjælper ikke blot med at holde din hud fugtet og hydreret. Det kan også hjælpe med at reducere dine aldringstegn – også selvom du allerede har rynker. Du skal dog vælge en creme med de bedste ingredienser samt en rynkecreme, der rent faktisk virker.

Skal jeg stoppe med at bruge en rynkecreme, når jeg ser resultater?

Når du har opnået dine ønskede resultater – at se yngre ud og en reduktion af rynker – tror du måske, du kan droppe dine hudplejeprodukter og bare nyde din smukke hud. Men det kan være nødvendigt at fortsætte med at bruge din rynkecreme, når du ser resultater for at opretholde dem. Typisk anbefales det, at du fortsætter med den samme hudplejerutine. Hvis din hudtype har ændret sig drastisk, har du naturligvis brug for en anden creme.

Kan jeg bruge en rynkecreme både i ansigtet og på kroppen?

I teorien kan du sagtens bruge en rynkecreme både i dit ansigt samt på din krop. En rynkecreme, der virker, kan være effektiv i forhold til at fremme positive resultater på din hud over det hele. Men det er ikke en omkostningseffektiv løsning. Typisk er ansigtscremer meget dyrere end kropsplejeprodukter, hvorfor det kan være en god idé at vælge en bodylotion til resten af din krop.

Skal jeg først bruge en rynkecreme, når jeg har fået rynker?

Nej – det skal du ikke. Når du først har fået rynker, er de rent faktisk sværere at få bugt med, end når du ikke har dem endnu. Du kan derfor sagtens starte med at bruge en rynkecreme i en tidlig alder samt sørge for, at din hud får en masse fugt. Det er bedre at starte så tidligt som muligt med at nære og pleje din hud med en masse gode og effektive ingredienser.

Kan jeg bruge den samme rynkecreme om dagen og om natten?

Ligesom så mange andre cremer kan du også få rynkecremer, der er specifikt tilpasset til om dagen og om natten. Din hud har nemlig ikke brug for præcis den samme pleje hele døgnet. Om dagen skal din hud beskyttes mod eksterne faktorer, mens hudens celler skal fornys om natten. Derfor kan det være en fordel at bruge to forskellige rynkecremer, i form af en natcreme og en dagcreme, så din hud får de bedst mulige betingelser.

Kan jeg lave min egen rynkecreme?

Ja – du kan sagtens lave din egen rynkecreme derhjemme med naturlige ingredienser. Dog er mange af de ingredienser, der er påvist som værende de mest effektive, ikke nogle, du som sådan kan få fingrene i. Derfor skal du ikke forvente de samme resultater med din egen hjemmelavede rynkecreme. Ønsker du at give dig i kast med at lave din egen creme, findes der masser af guides og opskrifter på internettet, du kan afprøve.

Betyder smerte og ubehag, at min rynkecreme virker?

Udtrykket “du må lide for skønheden” er en myte. Hudpleje, heriblandt rynkecremer, bør aldrig være smertefuldt. Hvis din hud brænder eller svier efter anvendelse af din rynkecreme, er produktet forkert til dig og din hud. Er dette tilfældet, skal du finde et andet produkt, da smerte ikke betyder, at din rynkecreme virker. Rent faktisk kan hudirritationer ende med, at din hud ældes hurtigere, hvorfor det kan give den komplet modsatte effekt.

Kan den rette rynkecreme få min hud til at se ungdommelig ud igen?

Der findes hundredvis af hudcremer og rynkecremer, der hævder at hjælpe dig med at se yngre ud samt forhindre den naturlige aldringsproces. For at reducere rynker er det bedst med en creme, der indeholder retinol, ifølge Harvard Medical School.

Køb en rynkecreme og omfavn hudens ændringer

Det er normalt at blive frustreret over de fine linjer og rynker, der kommer frem i dit ansigt med tiden. Men dette repræsenterer blot alle de år, du har levet, og de oplevelser, du har haft. Mens du skal huske at tage dig godt af din hud og pleje den korrekt, så omfavn samtidigt den måde, som din hud ændrer sig på, når du bliver ældre.

Som du kan læse, er der metoder til at forebygge og reducere rynker og fine linjer, men det er også vigtigt at forblive realistisk. Rynker kan ikke helt forsvinde, men der er måder at mindske samt forbedre hudens tilstand.

Mens den naturlige proces af hudens ældning er umulig at stoppe helt, er der nogle metoder, som bidrager til at reducere synlige aldringstegn. At træffe sunde livsstilsvalg såsom at undgå ubeskyttet soleksponering, reducere stress og drage fordel af nærende hudplejeprodukter kan hjælpe dig med at opretholde en smuk hud.

At vælge den rigtige rynkecreme kræver, at du prøver dig frem. Du kender din hud bedst, og derfor er du nødt til at beslutte, hvad der er bedst for den.

© Copyright 2020 - Cremer.dk