Privatlivspolitik

Vigtig information om håndcreme

Vi ved, at huden omkring øjne og i ansigtet er meget følsom. Derfor plejer mange af os disse områder hyppigt med en ansigtscreme og en øjencreme. Men når det kommer til kropspleje og de følsomme områder på kroppen, har mange en tendens til at glemme hænderne. Herunder finder du alt, du bør vide om håndcreme.

Du tænker måske ikke over, at dine hænder behøver hudpleje. Men rent faktisk skal huden på dine hænder plejes med omhu. Dine hænder bliver brugt til alt muligt hele tiden. Det betyder, at de konstant udsættes for det ydre miljø. Alt fra snavs til vand, forurening, olie og meget mere.

Solen påvirker ligeledes huden på dine hænder.

Heldigvis kan du, ifølge Netdoktor.dk, pleje dine hænder effektivt og nemt behandle tørre hænder med en håndcreme og en fugtighedscreme.

Alt hvad du bør vide om håndcremer

Hvis du ikke springer din ansigtspleje over, hvorfor så skippe en regelmæssig håndpleje? Hænderne er dine værktøjer, og de giver dig mulighed for at udføre daglige opgaver i hjemmet, på arbejdspladsen og andre steder. Men de bliver alt for ofte forsømt, hvilket efterlader dem tørre og forsvarsløse overfor eksterne faktorer.

Hvorfor er det vigtigt at bruge håndcreme?

Du bruger dine hænder til mange opgaver i hverdagen. Denne konstante brug betyder, at dine hænder er et af de første områder på din krop, der viser tegn på ældning.

Huden på dine hænder er meget tynd og har små talgkirtler, hvilket betyder, at de bliver tørre meget hurtigt. Tør hud og ældning går hånd i hånd. Så hvis du holder dine hænder fugtet, reducerer du effektivt aldringsprocessen.

Den gode nyhed er, at håndcreme er en hurtig, enkel og billig løsning i forhold til at holde dine hænder sunde. Med korrekt hudpleje og en god håndcreme kan du, ifølge Sundhed.dk, holde huden blød og smidig, så den bevarer sin modstandskraft overfor alle de ydre påvirkninger.

Hvad er fordelene ved at bruge håndcreme?

Anvendelse af en håndcreme vil ikke kun øge fugtniveauet i din hud, men også forhindre for tidlig ældning og beskytte din hud mod solen, hvis den indeholder solfaktor. Det er nemlig solens UV-stråler, der forårsager, at huden på dine hænder bliver mørkere og får pigmentpletter. Flere studier har påvist, at brugen af en håndcreme rent faktisk kommer med mange fordele.

I et studie offentliggjort i BMC Dermatology fandt forskere eksempelvis frem til, at gentagen og hyppig håndvask øger tørhed og giver ru hænder. De 25 forsøgspersoner skulle vaske hænder fire gange om dagen i to uger, hvor nogle af dem anvendte håndcreme efter hver håndvask, mens de andre ikke gjorde. Her konkluderede forskerne, at brug af en håndcreme umiddelbart efter hver håndvask kan begrænse både tørhed i huden samt, at hænderne bliver ru.

I et andet studie lavet af et forskerhold fra blandt andet Mount Sinai Hospital i New York og Weill Medical College of Cornell University undersøgte de, om håndcreme havde nogen effekt på personer med eksem. Her påviste de, at en håndcreme med mandelolie og havregrynsekstrakt var en effektiv og sikker behandling for personer med moderat til svær håndeksem.

Derudover foreslår et forskerhold, at håndcreme spiller en vigtig rolle i håndteringen af psoriasis. I deres rapport, publiceret i National Library of Medicine, forklarer de, at salicylsyre og en høj koncentration af urea kan hjælpe personer med psoriasis.

Hvordan virker håndcreme?

Generelt adskiller håndcremer sig fra bodylotions, da hænderne kræver en anden type hudpleje. Håndcremer er primært formuleret til at skabe en beskyttende film på huden, der holder din hud fugtet og hydreret.

Der er tre forskellige hudlag: overhuden, læderhuden og yderhuden. Ifølge Businessinsider.com leveres fugt til huden via blodkarrene, men de giver kun fugt til det midterste lag af huden (læderhuden). Derfra flytter vandet sig udad gennem overhuden før, at det fordamper.

Denne fordampning får huden til at revne og krakelere. Denne proces sker konstant, men huden er ikke altid tør, da mængden af fugt, der undslipper, varierer. En håndcreme arbejder på flere måder. Den sørger for, at fugten bliver i huden, da den ikke kan undslippe. Cremen genopretter ligeledes fugten, der allerede er gået tabt, i det ydre lag af huden

Hvilke ingredienser bør en håndcreme indeholde?

En cremes formulering er et af de vigtigste aspekter. Ikke alle cremer har nemlig den samme effektivitet, da hver creme indeholder forskellige ingredienser. En god håndcreme bør indeholde aktive ingredienser, der nærer og beskytter huden.

Når du køber en håndcreme, så kig efter produkter, der indeholder ingredienser, som er kendt for at lindre tør hud. Ifølge Harvard Medical School indeholder mange cremer ingredienser, der blødgører, okklusive ingredienser og fugtighedsbevarende midler. Alle disse egenskaber arbejder nemlig sammen om at forbedre hudens tilstand på hver deres måde.

 Nogle af de bedste ingredienser, til at helbrede og beskytte den tørre hud på hænderne, er:

Okklusive ingredienser: 

  •       Vaseline
  •       Mineralsk olie
  •       Shea-butter
  •       Lanolin
  •       Dimethicone

Fugtighedsbevarende ingredienser:

  •       Hyaluronsyre
  •       Glycerin
  •       Mælkesyre
  •       Urea

De mest almindelige vitaminer i håndcremer er A, C og E, hvilket også er værd at kigge efter. Udover deres fugtgivende kvaliteter blødgører de også huden. Når det er muligt, er det en fordel at vælge en håndcreme uden parfume specielt, hvis du har følsom hud, så du undgår hudirritationer.

Mange af de ovenstående ingredienser er blevet testet i studier for at se, om de har den ønskede effekt. En undersøgelse, lavet af en forsker fra Department of Dermatology på Bispebjerg Hospital, viste blandt andet, at cremer, der indeholder 3 eller 10 procent urea er meget effektive i forhold til at øge hydrering til huden og reducere tør hud.

En anden undersøgelse, lavet af et svensk forskerhold undersøgte personer, som led af atopisk eksem. Her blev det konstateret, at hvis en creme med urea blev anvendt to gange dagligt i 20 dage, så blev hudirritationer ikke mindst reduceret, men hudens barriere blev også forbedret.

Samtidigt fandt et forskerholdDepartment of Dermatology på Friedrich Schiller University ud af, at glycerin har en positiv indflydelse på huden. Glycerin forbedrer fugtniveauet, så hænderne er mindre tørre.

Hvordan og hvornår skal håndcreme påføres?

En håndcreme bør anvendes på både håndfladerne og ydersiden af hænderne. Håndfladerne er tykkere og mere modstandsdygtige, mens huden på ydersiden af hånden er mere delikat. Det er vigtigt at fokusere på toppen af hånden, især når du anvender en håndcreme med solfaktor.

Samtidigt er det en fordel at putte mere på håndens yderside, da hænderne ofte er mere tørre der. Hvor meget du skal bruge, afhænger af dine hænders tilstand.

Med hensyn til hyppigheden for anvendelse af håndcreme er der ingen præcis regel. Du bør sigte mod at anvende din håndcreme mindst en gang om dagen og hver gang, at du føler, at dine hænder er tørre eller dehydreret.

Ifølge eksperter fra Good Housekeeping Institute kan en håndcreme bruges så ofte, det er nødvendigt i løbet af dagen. Det anbefales at anvende håndcreme, når du vasker dine hænder, før du går udenfor i koldere vejr eller lige før, at du går i seng.

Hvilke faktorer påvirker mine hænders tilstand?

Ved at tilføje en håndcreme til din daglige hudplejerutine kan du ændre dine hænders tilstand markant. Jo hurtigere du begynder at bruge en håndcreme, jo hurtigere vil du se resultater. Hvis du har hudproblemer, eller lider du af en hudtilstand, skal du beskytte dine hænder ekstra meget. Der er også de eksterne og naturlige faktorer at overveje, hvis du ønsker at passe godt på dine hænder.

 

Håndvask

Jo mere du vasker dine hænder, jo mere udtørres de. Når du vasker dine hænder, fjerner du hudens naturlige talg, som beskytter hænderne. Samtidig dehydrerer kemikalier i sæbe og vandets hårdhed også huden yderligere.

Kost

En sund kost, rig på fødevarer, der indeholder sunde olier, såsom laks, nødder eller avocado, hjælper huden til at forblive elastisk og hydreret. Derudover er det vigtigt at drikke masser af vand hver dag for at holde huden sund. Netdoktor.dk anbefaler desuden, at du spiser madvarer fyldt med A-vitamin, da det blandt andet er med til at modvirke tør hud.

Klima

Klimaet er også en faktor, der påvirker dine hænder. Kulden, vinden og solen udvinder den naturlige fugt fra huden. Du har muligvis også lagt mærke til, at du ofte har ekstra tørre hænder om vinteren samt, når det er meget varmt. Derfor er det vigtigt, at du reparerer skaderne på dine hænder med en håndcreme hele året rundt.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke kan lide den fedtede følelse fra en håndcreme?

Mange mennesker bruger ikke håndcremer på grund af, at de fedter. Dette er forståeligt, da ingen ønsker fedtede hænder, der efterlader pletter på tøjet og andre steder. Er dette tilfældet for dig, så kan du undgå det ved at vælge en let håndcreme, som er mindre fedtet. Der findes nemlig flere mærker på markedet, der producerer håndcremer, som ikke fedter.

Samtidigt afhænger det også af, hvornår du påfører din håndcreme. Hvis du bruger dine hænder mere på bestemte tidspunkter i løbet af dagen, så giver det ikke mening at anvende en creme, der besværliggør brugen af dine hænder. Her er det bedst at anvende en håndcreme lige før sengetid, så dine hænder stadig drager fordel af cremen uden, at det hæmmer dine daglige gøremål.

Findes der en håndcreme til mænd?

Det er ikke kun kvinder, som har problemer med tørre hænder. Mange mænd laver nemlig manuelt arbejde eller har hobbyer, hvor de bruger deres hænder temmelig meget.

Den gode nyhed er, at der findes håndcremer på markedet, der er specielt formuleret til mænd. En håndcreme til mænd hjælper med at lindre tørre hænder, da den holder hænderne fugtet og hydreret.

Naturligvis behøver mænd ikke at bruge en håndcreme, som er specifik lavet til dem. Dog kan det, ifølge en rapport, lavet af et forskerhold fra Frankrig og Iran, være en god idé, da mænds hud generelt er tykkere end kvinders. Derfor har de ikke altid brug for præcis de samme hudplejeprodukter.

Købeguide: Det skal du overveje ved køb af en håndcreme

Det kan synes svært at vælge mellem alle de forskellige produkter på markedet. Når det kommer til et produkt som håndcreme, vil du naturligvis sikre, at du ender med en creme, der virker i forhold til dine specifikke behov. Derfor bør du tage hensyn til et par faktorer, når du vælger en håndcreme.

Format

Når det kommer til en håndcreme, vil du finde mange forskellige muligheder. De fleste håndcremer kommer i en tube, som er den mest almindelige. Du kan dog vælge en mere miljøvenlig emballage såsom en glasflaske eller krukke.

Det er ligeledes muligt at finde en håndcreme med pumpe eller en håndcreme uden pumpe. Du skal derfor vælge den mulighed, der tiltaler dig mest. Om du skal vælge den ene eller den anden, kommer typisk an på, hvor meget du bruger cremen samt, om du skal have den med dig i tasken eller ej.

Hudtype

Ved du, hvilken type creme du skal bruge, afhængigt af dine hænders behov? Alle mennesker har forskellige hudtyper. Og ifølge Mayoclinic.org er det vigtigt at tage hensyn til dette, når du vælger en håndcreme. Hvis du vælger en creme til din hudtype, vil du opnå de bedste resultater.

Tør eller ru hud

Hænder, hvor huden er tør eller dehydreret, kræver en fed creme, der fugter huden samt holder på fugten.

Krakeleret og revnet hud

Krakelerede hænder kræver en creme, der fugter og reparerer de revnede områder. Cremer, der indeholder naturlige olier, såsom shea-butter, er perfekte til denne hudtype.

Beskadiget hud

Dette er den værste tilstand. Beskadiget hud har brug for en creme med regenererende og helbredende egenskaber. Det er også vigtigt at opretholde en konsekvent rutine, når det kommer til påføring af håndcreme i tilfælde af beskadiget hud.

Solbeskyttelsesfaktor (SPF)

Vores hænder, især ydersiden af hænderne, er konstant udsat for stråling fra solen. Ifølge en rapport, lavet af forskere fra University of Michigan Medical School, er UV-stråler den største årsag til hudens ældning. UV-stråler fører nemlig til for tidlig ældning af huden, tab af elasticitet og mørke pletter.

For at forhindre dette bør du vælge en håndcreme med solbeskyttelse. Nogle produkter indeholder muligvis ikke solcreme, men det er ikke svært at finde en håndcreme, der indeholder det.

Tekstur

Der er håndcremer til rådighed med forskellige typer af teksturer. Du kan få alt lige fra fede håndcremer til cremer med en mere let konsistens.

Du skal være opmærksom på, at de fede cremer normalt har bedre fugtgivende kvaliteter. Her får du nemlig en god håndcreme til tørre hænder, hvilket bestemt er en fordel. Er dine hænder ikke særligt tørre, kan du sagtens vælge en let creme, som holder din hud blød og fugtet.

Allergi

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det essentielt, at du er opmærksom på, hvad din håndcreme rent faktisk indeholder. I en test fandt de nemlig ud af, at flere håndcremer indeholdte stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Selvom uønsket kemi generelt ikke er farligt, er det en fordel at begrænse brugen af cremer med disse stoffer. Samtidigt kan det også være allergifremkaldende. Derfor skal du altid undersøge de forskellige ingredienser, så du ved, hvad cremen indeholder samt, om der er noget, du er allergisk overfor.

FAQ: Oftest stillede spørgsmål om håndcreme

Hvilken håndcreme er den bedste?

Det afhænger af dine behov. En god håndcreme for dig, vil ikke nødvendigvis være den bedste håndcreme for din ven. Her er det værd at overveje hvilke udfordringer, du har med dine hænder. Er de ekstra tørre, sprækker de, eller er du særlig følsom overfor varme eller kulde? Ved at overveje dette kan du nemmere finde frem til den håndcreme, der virker bedst for dig og dine hænder.

Kan jeg vaske mine hænder, efter jeg har taget håndcreme på?

Ja, det kan du sagtens. Dog er det en god idé ikke at vaske dine hænder med det samme, men vente i et par minutter eller mere. Det kan også være, at der står noget om dette på din håndcreme. Det vigtigste er, at du ikke vasker dine hænder med det samme. Herved får cremen nemlig ikke tid til at arbejde efter hensigten.

Skal jeg stadig bruge en håndcreme, hvis mine hænder klør, brænder og bliver røde?

Hvis dine hænder reagerer negativt, når du påfører en håndcreme, betyder det, at denne særlige formulering ikke er god for dine hænder og din hud. Hvis dine hænder klør, brænder, svier eller lignende, skal du finde en anden håndcreme. Det er nemlig tegn på en hudirritation eller en allergisk reaktion.

Kan jeg anvende håndcreme i ansigtet?

Nej, du bør ikke anvende håndcreme i dit ansigt. Grunden til det er, at huden i dit ansigt er anderledes end huden på andre kropsdele – især hænderne. Huden i dit ansigt er tyndere, og dermed er den mere sart end huden på dine hænder. Den creme, du bruger i ansigtet samt den creme, du bruger til dine hænder, kan have de samme ingredienser, men de er forskellige i sammensætningen.

Dræber håndcreme bakterier?

Håndcreme vil ikke dræbe bakterier eller desinficere dine hænder. De aktive ingredienser, der dræber bakterier, findes nemlig ikke i håndcremer. Dette skyldes, at mange af de ingredienser, der hjælper med at bekæmpe bakterier, tørrer huden ud og er meget irriterende for din hud.

Kan jeg gøre andet end at bruge håndcreme for at pleje mine hænder?

Håndcreme er fantastisk til tør hud, men der er flere ting, du kan gøre for at pleje dine hænder, så de er bløde. Om vinteren er vand og kolde temperaturer ofte problemet. Det er vigtigt at tage handsker på, når du er udendørs samt undgå, at dine hænder ikke bliver våde – så meget, som det er muligt. Derudover er det en god ide at bære gummihandsker, når du vasker op eller gør rent derhjemme.

Kan jeg bruge håndcreme på mine fødder?

Håndcreme kan sagtens bruges på dine fødder. Huden på dine hænder er den samme, som huden på dine fødder. Den eneste forskel er, hvor tyk den faktiske hud er. Huden på dine fødder er meget tykkere end huden i dit ansigt. Derfor opnår du naturligvis den største effekt ved at bruge en fodcreme fremfor en håndcreme. Men hvis du ikke har en fodcreme, kan du vælge at bruge din håndcreme.

Kan jeg bruge for meget håndcreme?

Ja, det er rent faktisk muligt at bruge for meget håndcreme. Mere er ikke altid bedre. Start med at påføre en lille smule og se, om det er nok. Hvis du tror, at du har brug for mere, er det altid nemt at tilføje ekstra.

Samtidigt kan håndcreme være meget fedtet lige, når du påfører det, eller det kan tage lang tid for huden at absorbere den, hvis du bruger for meget. Du behøver derfor ikke at overdrive brugen af håndcreme på én gang.

Hvis jeg har sensitiv hud, hvilken slags håndcreme skal jeg så vælge?

Parfume kan være til stor irritation for sensitiv hud. Derfor bør du kigge efter en parfumefri håndcreme med naturlige ingredienser. Disse ingredienser er nemlig som regel meget beroligende for huden. Her er det blandt andet værd at se efter en håndcreme, der eksempelvis indeholder aloe vera.

Kan en håndcreme hjælpe, hvis jeg er blevet solskoldet på hænderne?

Nogle håndcremer indeholder visse ingredienser, der kan hjælpe, hvis dine hænder er blevet solskoldede. Du er nødt til at tjekke etiketten for at se, om selve håndcremen har disse ingredienser. Der findes nemlig også håndcremer, som ikke har nogen ingredienser, der hjælper. Disse cremer vil ikke forbedre hudens tilstand, men de vil heller ikke gøre den værre. Det er desuden en fordel, at du køber en håndcreme med solfaktor.

Fedter alle håndcremer?

Ikke alle håndcremer fedter. Enhver creme er forskellig, fordi det specifikke mærke har deres egne formuleringer og sammensætninger, de bruger. Nogle gange vil den formulering, de benytter, være lidt mere fedtet, end hvad du er vant til eller foretrækker. Hvis du køber en håndcreme, der er for fedtet for dig, så prøv en anden. Det er nemlig muligt at finde en håndcreme til ethvert behov.

Køb håndcreme: Beskyt dine hænder med en korrekt håndpleje og en god håndcreme

Det siges, at skønhed kommer indefra. Og naturligvis har kroppens indre meget at sige, når det kommer til din sundhed og skønhed. Men det er ikke kun det indvendige, som tæller. Din hud er også essentiel. Ifølge National Institutes of Health er huden nemlig det første lag af forsvar mod omverdenen. Din hud kan desuden også give vigtige fingerpeg i forhold til din generelle sundhed.

Da huden på dine hænder er særlig tynd, bliver den påvirket og udsat for alt lige fra skidt til solens stråler, vand og forurening. Det forårsager, at du kan opleve problemer som tørhed, irritation, revner og meget mere. Det er derfor, at du aldrig bør gå glip af chancen for at pleje dine hænder, så de får nøjagtig den behandling, de har brug for.

Hvis du føler, at dine hænder er tørre eller begynder at krakelere, er det bedst at købe en god håndcreme så snart som muligt. Blot ved at tilføje håndpleje til din daglige rutine kan du helt ændre tilstanden af dine hænder. Så glem ikke at anvende håndcreme hver dag for at opretholde sunde og bløde hænder. Forhåbentlig kan du med denne guide finde en håndcreme, der passer perfekt til dig og dine hænder.

Hold fast i din hudplejerutine og køb en håndcreme efter dine behov

Hvis det virker som om, at din hudplejerutine ikke giver resultater med det samme, betyder det ikke, at du har valgt de forkerte cremer. Tålmodighed er et must, og hvis et produkt lover umiddelbare resultater, så skal du ikke tro på det.

Du behøver ikke at eksperimentere for meget med din hudplejerutine og giv ikke op for hurtigt. Giv din hud en chance for at vænne sig til et produkt eller de aktive ingredienser i mindst seks uger, før du skifter. Resultater bliver ikke synlige lige med det samme, så du bliver nødt til at se tiden an førend, at du kan se og mærke en forskel.

Samtidigt er det afgørende, at du er konsekvent med din daglige hudplejerutine og plejer din hud både morgen og aften for at opnå de bedste virkninger. Det er også nøglen til at opretholde reelle resultater.

I bund og grund skal du have tillid til processen – og din egen hud – og sørge for at have en hudplejerutine, du kan overholde. Det er vigtigt, at du holder fast og giver din hud den pleje, den har brug for.

© Copyright 2020 - Cremer.dk