Privatlivspolitik

Din købeguide til den bedste ansigtscreme / dagcreme

Vidste du, at huden er vores største organ? Det er vigtigt, at du tager dig af din hud, da den er en integreret del af din sundhed og velvære. Vores hud beskytter os mod infektioner ved at regulere vores kropstemperatur og fungerer samtidigt som en barriere for det ydre miljø.

Derfor er det essentielt at fokusere på korrekt hudpleje – især i dit ansigt. Det er nemlig det mest udsatte og sårbare sted overfor eksterne påvirkninger såsom forurening, virus, bakterier, snavs m.m. Det er også i ansigtet, at du begynder at se de første tegn på aldring. Brugen af en god ansigtscreme og dagcreme er en fantastisk måde til at holde din hud hydreret og sund.

Alt hvad du bør vide om dagcreme og ansigtscreme

Det er vigtigt at overveje et par ting, før du køber en ansigtscreme. I det følgende afsnit finder du information om ansigtscremer, så du får nemmere ved at finde den bedste dagcreme til dine behov. Til sidst besvarer vi oftest stillede spørgsmål om dagcreme.

Hvad er en dagcreme?

Kort og godt er en ansigtscreme til brug om dagen et hudplejeprodukt, der anvendes for at holde din hud hydreret og sund. Huden i ansigtet er meget følsom og kræver en særlig ansigtspleje for at forblive ren, sund og frisk. Af denne grund er der fremstillet produkter specifikt til dit ansigt.

I løbet af dagen har din hud brug for beskyttelse mod solen, skidt og forurening. Det er her en fordel at undgå tunge hudplejeprodukter om morgenen og i stedet fokusere på lette dagcremer og fugtighedscremer, som indeholder solfaktor. Det vil beskytte dit ansigt på den mest optimale måde om dagen.

Hvorfor anbefales det at bruge ansigtscreme i form af en dagcreme?

Det er vigtigt at huske på, at din hud er udsat for mange ting i løbet af en dag. Tøj dækker og beskytter din hud på kroppen, men dit ansigt opnår stort set ingen beskyttelse.

Din hud oplever mange påvirkninger hver dag, såsom forurening, toksiner og UV-stråler, som kan have en indvirkning på, hvordan din hud ser ud, og hvordan du føler, at din hud har det. Dette er grunden til, at det anbefales, at du gør brug af en ansigtscreme i form af en dagcreme på et rent og tørt ansigt.

Det er desuden vigtigt, at du vælger en dagcreme med solbeskyttelse. Ved brug af sådan en creme er du sikret, at du er beskyttet mod solens stråler.

Hvilke fordele har en ansigtscreme og en dagcreme?

I modsætning til hvad de fleste tror, er en ansigtscreme eller en dagcreme ikke kun fugtgivende. Dagcremer har et hav af fordele, da disse cremer løser problemer, der påvirker din hud og holder hudens balance ved lige. Det kan være alt lige fra tørhed til udbrud m.m., som opstår, fordi du ikke passer ordentligt på din hud. At bruge en ansigtscreme på regelmæssig basis kan hjælpe med at opnå en strålende hud med glød.

Dagcremer hjælper med at holde dit ansigt fugtet, som bidrager til færre irritationer, rødhed, urenheder m.m. Disse typer cremer arbejder med din hud på en måde, så den får et sundere og mere ungdommeligt udseende. Desuden holder en dagcreme huden hydreret, som forebygger og reducerer aldringstegn.

En god grund, til at holde huden fugtet, er det faktum, at din hud er en barriere mod bakterier og infektioner. Hvis din hud bliver meget tør, kan der opstå revner i huden. Når revner i huden opstår, kan de bakterier, der er på din hud, komme ind i kroppen og forårsage en infektion. Ved at beskytte din hud mod udtørring, beskytter du i bund og grund dig selv mod infektioner.

Hertil kommer, at hvis du holder din hud hydreret og fugtet med en dagcreme, kan det hjælpe mod problemtilstande i huden såsom eksem og akne.

De vigtigste fordele ved ansigtscremer:

  •       Holder din hud i balance
  •       Forebygger aldringstegn
  •       Dyb hydrering
  •       Blødere hud med færre urenheder
  •       Beskytter huden mod solen
  •       Forhindrer hudirritationer
  •       Giver en sund hud
  •       Reducerer eksponering af eksterne faktorer
  •       Holder huden fugtet

I et studie offentliggjort i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology blev ansigts-, øjen- og læbecremer testet på forskellige forsøgspersoner. Her konkluderede forskerne, at ansigtscremer er effektive anti-ageing produkter, der reducerer forekomsten af både fine og grove linjer samt rynker, markant øger hudens fugtniveau og holder den hydreret.

Samtidigt forklarer forskere i et studie offentliggjort i Clinical Medicine & Research, at ansigtscremer og fugtighedscremer kommer med en række andre fordele end blot at tilføre fugt til huden.

I deres undersøgelse fandt de frem til, at ansigtscremer ydermere har en antiinflammatorisk virkning, der beroliger betændt hud. De hæfter sig ligeledes ved, at disse cremer reducerer kløesymptomer og kan hjælpe med at hele sår.

Hvordan virker en ansigtscreme og en dagcreme?

For at forstå, hvordan en ansigtscreme gavner dig, er det vigtigt at vide, hvordan den virker. Nøglen til fordelene ved alle dagcremer er ingredienserne. Ansigtscremer virker primært på tre forskellige måder: ved okklusion, som fugtighedscreme og som et blødgøringsmiddel.

Okklusion er med til at forhindre vandtab i huden ved at danne et beskyttende lag over den. Fugtighedscremen gør, at vandet stiger fra de dybeste lag og kommer op til hudens overflade, mens blødgøringsmidlet udfylder de små sprækker mellem overfladerne for at holde huden glat. Til sammen bidrager disse komponenter til at holde din hud sund og bevare gløden.

Men virker alle dagcremer så på den samme måde? Ifølge en artikel fra Harvard Medical School hjælper alle dagcremer og fugtighedscremer tør hud af den simple grund; de leverer en smule vand til huden og indeholder fedtlignende stoffer, der sikrer fugtbevarelsen i din hud. Hvis fedtet hud ikke var et problem, forklarer artiklen, at alle kunne gøre brug af vaseline. Men da dette ikke er tilfældet, er det nødvendigt at anvende en dagcreme i din hudplejerutine.

Hvilke ingredienser bør en ansigtscreme og en dagcreme indeholde?

I dag finder du en bred vifte af ansigtscremer til brug om dagen. Afhængig af din hudtype kan din hudplejerutine ændre sig baseret på årstiden og miljøet. Men der er nogle helt generelle ingredienser, som du altid skal være på udkig efter, når du køber en dagcreme.

Fedtlignende stoffer, såsom bivoks, vaseline, petrolatum, vitamin B og glycerin, er gode komponenter i en ansigtscreme, da de fugter huden effektivt. Andre ingredienser som vitamin A og E har anti-ageing effekter.

Derudover er det vigtigt, at din ansigtscreme indeholder solfaktor samt andre fugtgivende ingredienser som eksempelvis glycerol eller karbamid. Disse er ligeledes med til at bevare hudens fugtighed.

Her kan du se nogle af de vigtigste ingredienser i ansigtscreme – samt deres funktion:

Ingrediens Funktion
Macadamia nøddeolie Blødgør huden
Fedtstoffer Beskytter samt giver elasticitet og fleksibilitet til huden
Hyaluronsyre Fugtighedsgivende
Mælke- og frugtsyrer Forfiner og udglatter hudens overflade samt bekæmper uren hud
Aminosyrer Stabiliserer og fugter huden
Bivoks Fugtighedsgivende
Coenzym Q10 Reducerer aldringstegn
Glycerin Blødgør og fugter huden
Cucumis Sativus Extract Antioxidant
Allantoin Mindsker rødme

Ifølge en rapport fra David Geffen School of Medicine på UCLA er der flere andre vigtige ingredienser, som bør indgå i din dagcreme, da der findes meget dokumentation for disse ingrediensers effektivitet. En af ingredienser er C-vitamin, der har mange fine kvaliteter, mens rapporten også fremhæver E-vitamin som værende en vigtig ingrediens.

Kan jeg bruge den samme ansigtscreme om dagen og om natten?

Om dagen er din hud udsat for UV-stråler, forurening og andre elementer, som alle kan skabe ravage på en hud, som ikke er tilstrækkeligt beskyttet. På grund af dette er de fleste ansigtscremer formuleret til at forsvare huden mod disse faktorer.

Dagcremer har en tendens til at være lettere i konsistens og tekstur, hvilket gør dem nemmere at påføre under eksempelvis et lag af makeup. De indeholder også typisk solfaktor, hvilket er afgørende for at forebygge aldringstegn.

En natcremes konsistens er typisk tykkere og tungere, og de fleste er formuleret med højere koncentrationer af ingredienser. Det er under dyb søvn, at vores hud reparerer og regenererer sig selv. Derfor er det en fordel specifikt at anvende en natcreme om natten og en dagcreme om dagen. UV-stråler er ikke en faktor om natten, så natcremer indeholder normalt ikke solbeskyttelse.

Hvilken ansigtscreme skal jeg vælge?

At vælge den perfekte ansigtscreme er ikke let, da der er mange på markedet. Cremernes egenskaber er ofte meget specifikke, og forskellene mellem de forskellige cremer er ikke altid let at finde frem til. Der findes ansigtscremer, som er lavet specifikt til forskellige hudtyper, så det er vigtigt, at du er bekendt med din egen hudtype inden, du køber en dagcreme.

Da der findes så mange varianter, er det ikke nok blot at vælge den første og den bedste, du finder eller vælge en creme fra et mærke, du allerede er bekendt med. I bund og grund skal du vælge en creme ud fra din hudtype samt hvilken funktion, du ønsker at cremen skal opfylde.

Ønsker du en creme, der er meget fugtgivende, skal du være opmærksom på dette. Eller er du i stedet interesseret i en creme med anti-ageing funktioner? Alt dette skal du tænke over, når du kigger på en ansigtscreme.

Hvornår skal jeg bruge en dagcreme?

En dagcreme bør anvendes om morgenen. Det anbefales, at du kun anvender den én gang om dagen hver dag. Det er vigtigt at opretholde en hvis rutine i brug af din ansigtscreme. Det betyder, at du skal anvende den samme mængde og gøre det på det samme tidspunkt på dagen. Jo bedre en rutine du har, jo mere effektiv vil cremen også være.

Ligegyldigt hvad tid på dagen, du anvender din dagcreme, skal du huske at vaske og rense dit ansigt. Herved fjerner du både makeup, sved, skidt osv., så cremen kan trænge ind i dine porer og udøve sin magi.

Ifølge the University of Tennessee Medical Center er det vigtigste tidspunkt at påføre en ansigtscreme, når du har været i bad. Derfor kan det sommetider være nødvendigt at bruge cremen to gange om dagen. At tilføre fugt til huden efter et bad er meget vigtigt, da varmt vand fjerner olie og fugt fra din hud, og efterlader den udtørret.

Hvordan skal jeg påføre en ansigtscreme?

For at bruge en ansigtscreme korrekt er en bestemt teknik påkrævet. I en artikel fra ABC Life forklarer Dr. Mohammed, at den korrekte anvendelse af din ansigtscreme handler om mængden og timingen.

Du skal blot anvende creme på størrelse med en ært og duppe den på dit ansigt. Her er det især vigtigt, at du fokuserer på dine problemområder. Påfør cremen indefra og ud til ydersiden af dit ansigt – og husk altid at gøre det opad.

Findes der ansigtscreme til mænd?

At vælge den rigtige ansigtscreme er essentielt – også for mænd. Et godt match betyder færre synlige rynker, mindre rødme og glattere hud. Vælger du forkert, vil du ende med irriteret hud, der ikke får gavn af din hudplejerutine.

Der findes ansigtscremer tilpasset til mænds behov, men der er i bund og grund ikke den store forskel på dagcremer til mænd og dagcremer til kvinder.

Dog er der forskelle i hudens struktur hos mænd og kvinder samt livsstil og adfærd, hvorfor mænds hud, ifølge et studie publiceret hos National Library of Medicine, kan have andre udfordringer, end kvinder har med deres hud. Det betyder, at det kan være en fordel for mænd at vælge en dagcreme, der er specifikt lavet til deres hud.

Hvilke bivirkninger kan en ansigtscreme have?

Negative virkninger af ansigtscremer er minimale. Men hvis du bemærker et kløende rødt udslæt efter brug af en creme, er det tydelige tegn på en irriteret hud eller en allergisk reaktion. De typiske bivirkninger fra en ansigtscreme er en rød og kløende hud samt hudirritationer. De værste bivirkninger ved en dagcreme er overfølsomhedsreaktioner og allergier.

Derfor er det en fordel, hvis du sørger for at teste din nye dagcreme efter køb. Du kan eventuelt se, om du kan få en test af cremen for at afprøve den derhjemme. Put cremen på din albue eller et andet mindre sted på kroppen og se, om der opstår nogle reaktioner i løbet af dagen.

I en artikel fra University of California San Francisco forklarer en forsker, at han har fundet frem til, at nogle cremer kan gøre mere skade end gavn for visse mennesker. Derfor er det vigtigt, at du finder den helt rigtige dagcreme til dig og din hudtype.

Købeguide: Det skal du overveje ved køb af en dagcreme

Før du køber en ansigtscreme, er der nogle grundlæggende faktorer, du skal vide. Uanset om din hud er tør, fedtet, en kombination eller normal kan det påvirke, hvordan et produkt interagerer med din hud. I næste afsnit har vi medtaget de vigtigste faktorer, du bør overveje, før du køber en dagcreme.

Hudtype

Hver person har en unik hudtype med visse egenskaber, hvorfor ikke alle er ens og har de samme behov. Nogle mennesker har en tør hud, mens andre har en mere fedtet hud.

Hvis du har en følsom hud, er det bedst at vælge en dagcreme med få ingredienser. Kig efter beroligende ingredienser såsom grøn te-ekstrakt, kamille og aloe. Hvis du har tør hud, bør du kigge efter en ansigtscreme til tør hud, der indeholder olivenolie, jojoba olie eller sheasmør.

Selvom du har fedtet hud, kræver det stadig en fugtighedscreme. Det er bedst, at du vælger en tyndere ansigtscreme til fedtet hud, der indeholder solfaktor. Derfor skal du starte med at finde ud af din hudtype, inden du køber en creme.

Funktion

Dagcremer er ikke bare forsynet med en enkelt funktion. Udover de fugtgivende egenskaber får din hud flere gavnlige virkninger ved brug af en dagcreme, men disse vil naturligvis afhænge af sammensætningen af hvert produkt.

Du bør derfor tage et kig på cremens ingredienser, så du ved, hvilken funktion, den har. Hernæst skal du overveje, hvilken funktion du ønsker, at den skal have. Og det kommer selvfølgelig an på din huds behov. Oplever du meget uren hud, flere rynker eller noget helt tredje? Hvad det er, du ønsker, at dagcremen skal hjælpe dig med, kan indskrænke din søgning en hel del. Hvis du eksempelvis har problemhud, er det en fordel at vælge en ansigtscreme til uren hud.

Sammensætning og ingredienser

Dette aspekt er meget lig det foregående. Du ved nu, at funktionen af en ansigtscreme afhænger af dens ingredienser. Cremer er lavet af vand, olier og andre ingredienser. De andre ingredienser, som ansigtscremer kan indeholde, omfatter vitaminer, mineraler, planteekstrakter, duftstoffer m.m.

Da din hud er udsat for solens stråler hele dagen hver dag, selv når det er overskyet, anbefales det desuden, at du bruger ansigtscremer med solcreme. Solen kan nemlig forårsage alvorlige skader på din hud.

Det anbefales, at du ikke kun kigger på cremens ingredienser for at finde frem til funktionen, men også i forhold til, om den passer optimalt til din hudtype samt, om det er ingredienser, du kan tåle m.m.

Pris på ansigtscreme

Endelig skal prisen på et produkt altid tages i betragtning. Når du køber produkter til hudpleje og kropspleje, antager mange, at dyrere produkter er mere effektive.

Men ifølge en undersøgelse offentliggjort i Dermatologic Therapy er der ingen direkte sammenhæng mellem, hvor meget en ansigtscreme koster og hvor god, den er. En god ansigtscreme behøver derfor ikke at være den dyreste på markedet, da en billig ansigtscreme kan være lige så god.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om dagcreme og ansigtscreme

Skal en dagcreme indeholde solfaktor?

Den primære grund til tidlige aldringstegn i huden er UV-stråler fra solen. Da solskader øger risikoen for hudkræft samt giver hudproblemer lige fra rynker til mørke pletter, er det vigtigt, at du har solcreme på hver dag.

Ifølge en undersøgelse finansieret af Olay og ledet af Dr. Greg Hillebrand observeredes det, at rynker kan forebygges ved en daglig beskyttelse af huden med ansigtscreme og solcreme. Derfor er det en fordel at gøre brug af en dagcreme, som indeholder solfaktor.

Er det nødvendigt at bruge forskellige ansigtscremer om sommeren og om vinteren?

Din huds behov kan variere afhængig af årstiden. Om vinteren er huden normalt mere tør i forhold til om sommeren. Selvom din hudtype kan variere i løbet af året, behøver ændringerne i hudens adfærd ikke være store. Hvis du har fundet en dagcreme, der fungerer for dig hele året rundt, er der ingen grund til at skifte produktet ud. Men hvis du oplever, at en ansigtscreme ikke er optimal hele året, er det værd at finde to forskellige cremer til hver sin årstid.

Kan jeg bruge den samme creme til både ansigt og krop?

Du kan sagtens bruge din ansigtscreme på din krop, men ikke den anden vej rundt. Da din hud i ansigtet er meget følsom og mere tilbøjelig til urenheder og akne i forhold til din krop, bør du bruge en dagcreme tilpasset til brug i dit ansigt.

Kan jeg bruge den samme ansigtscreme i lang tid, eller skal jeg skifte den ud regelmæssigt?

Huden tilpasser sig ikke hudplejeprodukter, mere end din krop tilpasser sig en sund kost. Hvis en madvare er sund, vil den blive ved med at være god for dig, selvom du spiser den hver dag. Det samme gælder for din hud så længe, at du benytter dig af en dagcreme, der er god for din hud.

Kan jeg bruge min dagcreme om natten?

Der er stor forskel på dag- og natcremer både, når det kommer til ingredienser, funktion og tekstur. Hvis du bruger en natcreme om morgenen (eller omvendt), vil det ikke forårsage en katastrofe, men de ønskede resultater vil ikke være lige så optimale.

Kort sagt: Hvis du bruger en natcreme i løbet af dagen, kan din hud føles tungere, fedtet og vil være mindre beskyttet mod solen, da natcremer ikke indeholder solfaktor. Hvis du bruger en dagcreme om natten, vil din hud ikke få alle de samme fordele, som en natcreme giver den.

Om du ønsker at bruge både en dagcreme og en natcreme – eller kun holde dig til en enkelt fugtighedscreme – er i og for sig et personligt valg. Men hvis du ønsker at maksimere dine hudplejeresultater, er det ideelt at vælge både en natcreme og en dagcreme.

Hvilken dagcreme er den bedste?

Hvad der for dig er en god dagcreme, er måske ikke en god creme for din veninde. Derfor er der ikke noget generelt svar på, hvilken dagcreme, der er den bedste. I bund og grund handler det nemlig om, hvad der er det bedste for dig og din hud. Vi har alle forskellige hudtyper og hudproblemer, hvorfor en creme, der virker for dig, kan forårsage problemer for en anden.

Kan jeg bruge en dagcreme med solfaktor som en solcreme?

Hvis du vælger en dagcreme, der indeholder solfaktor, behøver du ikke at gøre brug af en solcreme. Indeholder din ansigtscreme solfaktor, vil det som regel være nok til at beskytte dig mod solen. Du skal dog huske på, at virkningen ikke nødvendigvis varer hele dagen, hvorfor det altid er en god idé at have en solcreme med i tasken.

Skal jeg både bruge en ansigtscreme og en øjencreme?

Hvis du er belemret med hævede øjne, mørke rande osv., er en øjencreme en smart tilføjelse til din hudplejerutine. Sådan en creme er nemlig formuleret til at løse disse specifikke problemer. Om du både skal bruge en ansigtscreme og en øjencreme kommer i sidste ende an på dine ønsker og behov.

Er det bedst at vælge en naturlig ansigtscreme fremfor en anden?

Hvis et naturligt hudplejemærke er velrenommeret, betyder det, at de som regel gør deres bedste for miljøet samt dit helbred. Hvis disse ting er vigtige for dig, er det helt sikkert en fordel at vælge en naturlig ansigtscreme såsom eksempelvis en vegansk ansigtscreme. Der er forskelle på disse, så det er værd at kigge på brandet. Dog er en naturlig dagcreme som regel ikke mere effektiv end en anden form for dagcreme.

Køb en dagcreme og få en sund og blød hud

Har du længe været i tvivl om, hvordan du finder frem til den bedste ansigtscreme og dagcreme, vil ovenstående retningslinjer hjælpe dig med at vælge det rigtige produkt og hermed undgå de forkerte. Jo bedre en hudplejerutine du har, jo nemmere er det at opnå en sund, smuk og modstandsdygtig hud.

© Copyright 2020 - Cremer.dk